De investigaţia PET-CT, care reprezintă cea mai înaltă tehnologie în domeniul imagisticii şi a medicinei nucleare, cu ajutorul căreia medicii pot diagnostica numeroase afecţiuni oncologice în fază incipientă, vor beneficia în acest an 28 de doljeni
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj va deconta, în acest an, în limita fondurilor disponibile, cea mai scumpă şi complexă investigaţie paraclinică la care poate fi supus un bolnav de cancer, examenul de tip PET-CT. Acesta este folosit pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei soluţiilor terapeutice alese în cazul afecţiunilor oncologice şi le este de mare ajutor medicilor şi pacienţilor. Practic, scanarea PET-CT arată cât de răspândită este boala, determină locul unde se află tumoarea pentru executarea biopsiei, tratamentul chirurgical sau planificarea schemei de tratament, analizează răspunsul la tratament şi eficienţa acestuia, detectează urme reziduale ale bolii sau revenirea acesteia şi ajută la evitarea procedurilor de diagnoză invazive.
Medicii susţin că avantajul acestei investigaţii în cazul cancerului este că ea poate detecta schimbări morfologice cu şase până la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată) şi că poate identifica o modificare malignă de numai câţiva milimetri. Literatura de specialitate arată, de asemenea, că examenul PET-CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri. Marea problemă în ceea ce priveşte accesul bolnavilor de cancer la această investigaţie este însă preţul, 4.000 de lei, şi faptul că se face doar la Bucureşti, Braşov, Oradea şi Constanţa.
112.000 de lei, disponibili în Dolj
La nivelul Doljului, pentru că nu au existat furnizori în judeţ care să efectueze acest