Europarlamentarul PDL Cristian Preda critică intenția PNL de a interzice prin Constituție președinților României să mai ocupe funcții publice sau să facă parte din partide politice după încheierea mandatului.
"PNL şi-a pierdut busola. Acest partid a fost, la începutul anilor ’90, apărătorul drepturilor individuale. Sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL a ajuns să propună limitarea dreptului la asociere (prevăzut de articolul 40), ca şi a dreptului de a fi ales (articolul 37)", comentează Preda, care nu are nicio îndoială că "avut în vedere e actualul preşedinte, devenit, din 2005 încoace, obiectul unei uri nedisimulate".
Acesta găsește justificările furnizate de PNL drept "o improvizaţie ridicolă". "Dacă un şef de stat n-ar mai putea fi, după încheierea mandatului, membru de partid sau candidat, el ar fi neutru câtă vreme e în funcţie. Pe scurt: viitorul îmblânzeşte prezentul. Lipseşte, desigur, argumentul, dar peneliştii ne-au obişnuit cu acest tip de retorică goală".
Preda apreciază că liberalii se află într-o "derivă ideologică" și le atrage atenția că propunerile lor încalcă limitele revizuirii constituţionale. "Articolul 152, lit. 2 din Constituţia noastră precizează că revizuirea nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor", subliniază el.
Pensionare forțată marca PNL
Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, ieri, că în cazul revizuirii Constituţiei liberalii susţin ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului.
„Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a