Şase luni de zile au la dispoziţie cele 27 de şcoli de şoferi din judeţul Olt pentru a-şi reglementa activitatea în conformitate cu ordinul ministrului Transporturilor 733, care a intrat în vigoare, joi. Una dintre modificările legislative vizează licenţa de funcţionare, care poate fi ridicată în cazul şcolilor care nu reuşesc o promovabilitate de 50%.
Activitatea şcolilor de şoferi va fi reglementată, începând de anul viitor, de ordinul 733, care a intrat în vigoare joi. Aşadar, reprezentanţii celor 27 de şcoli de şoferi autorizate din judeţul Olt mai au la dispoziţie şase luni pentru a se conforma noilor reguli. Unităţile vor fi verificate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), care are sediul regional la Slatina. Gradul de promovabilitate pe care cursanţii trebuie să-l obţină la examenul de obţinere a permisului de conducere este de minimum 40%, în primul an, şi minimum 50%, începând din al doilea an. Autorităţile spun că astfel încearcă să creeze premisele unei evaluări interne reale şi corecte a cursanţilor, înaintea eliberării documentelor necesare înscrierii la examen. Mai mult, începând din anul 2014, şcolile de şoferi trebuie să-şi instaleze camere de luat vederi pe maşinile pe care cursanţii susţin examenele, având obligaţia să stocheze imaginile din timpul evaluărilor. Ordinul 733 a fost elaborat de minister în urma unui dialog social între patronatele, sindicatele, federaţiile şi asociaţiile din domeniu. Au existat însă nemulţumiri şi chiar proteste ale unor instructori autorizaţi.
Accent pe pregătirea teoretică
Noua legislaţie va obliga şcolile de şoferi să pună un accent mai mare pe pregătirea teoretică, care, în prezent, este făcută doar formal. Nu va mai fi posibilă păcălirea autorităţilor cu privire la cunoştinţele teoretice ale candidatului şi la faptul că acesta a urmat, într-adevăr, un cur