Instituţiile bancare s-au pricopsit cu ansambluri imobiliare pe care nu le mai vrea nimen.
Câteva dintre marile proiecte rezidenţiale ale Floreştiului au rămas în cârca băncilor după începerea crizei. Dezvoltatorii nu şi-au achitat ratele şi au intrat în procedura de executare silită, iar instituţiile bancare nu au reuşit nici până astăzi să vândă proprietăţile de milioane de euro.
Avântul pe care l-a luat piaţa imobiliară în 2007 a fost atât o sursă importantă de câştig pentru cei care au reuşit să vândă apartamentele când încă mai aveau preţuri de boom, cât şi de faliment, pentru cei care nu au reuşit să valorifice investiţia sau nici măcar să finalizeze construcţiile iniţiate pe credit.
Falimentul dezvoltatorilor a lăsat însă urme adânci şi în bugetele băncilor, care s-au trezit peste noapte cu proprietăţi de vândut în plină perioadă de criză pentru a-şi recupera creanţe calculate la preţuri de boom. Şi cum piaţa e într-o continuă amorţeală de atunci demersul nu s-a bucurat de prea mult succes.
Nici cumpărători nu sunt, însă nici bănile nu lasă din preţ aşa că oferta a rămas neschimbată. Astfel, mai multe proprietăţi din cadrul ansamblurilor rezidenţiale „Sun City”, „Sunrise Residence” sau „Manăştur Vest Panoramic” sunt „blocate” de ceva vreme pe lista de bunuri executate silit de bănci.
Lider de preţ este un bloc de locuinţe din Cluj-Napoca, nefinalizat, situat în ansamblul rezidenţial „Sunrise Residence”, pe strada Răsăritului, având regim de înălţime S+D+P+4E, cu 180 apartamente şi 180 locuri parcare, din care 98 parcari exterioare şi 82 parcari subterane. Construcţia care vine la pachet cu un teren în suprafaţă de 8.099 mp este scoasă la mezat pentru aproape 2,5 milioane de euro.
Pe locul doi ca preţ se situează un bloc situat în cadrul unui ansamblu rezidenţial nou, de pe strada Profesor Ioan Rus, compus din 3 blocuri de loc