Tinerii trebuie pregătiţi pentru a prelua sarcinile celor care se retrag din activitate, iar selecţia lor trebuie făcută cu grijă, dar nu prin examene tipicariste, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul Isărescu a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe, că generaţia sa se apropie de momentul retragerii din activitate. Cei care le vor urma la conducere trebuie promovaţi şi instruiţi, pentru a face faţă responsabilităţilor.
"Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori nu neapărat cu lacrimi în ochi dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în '90, se pensionează rând pe rând, asta este soarta fiecăruia dintre noi şi trebuie să facem loc tineretului. E chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvolţi spiritul de conducere", a declarat, într-o conferinţă referitoare la cultura instituţională, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), informează Agerpres.
Pentru a pregăti retragerea generaţiei sale, Isărescu lucrează, la BNR, împreună cu o firmă de specialitate, la un nou sistem şi de salarizare şi de promovare, de evaluare a competenţelor în instituţie. Astfel, instruirea tinerilor va migra de la zicala românească "meseria se fură" la un concept mai apropiat de nevoile de învăţare ale novicilor.
"Am mai încercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a făcut o jumătate de pas înainte, dar multe rigidităţi. Sperăm ca acum lucrurile să fie mai bine pregătite. Încercăm să schimbăm cunoscuta zicală "meseria" se fură cu ceva care nu e foarte original, este şi ăsta furat de pe la alţii, dar asta e civilizaţia globalistă. Dacă nu ştii, te învăţ, dacă nu poţi, te ajut, dacă nu vrei, te conving. Dacă nu, te dau afară. Sau cu uşoară adaptare, de exemplu, dacă nu ştii, te