Investigaţiile cu rezonanţă magnetică nucleară ar putea fi folosite în depistare atât a bolilor rare, cât şi a malformaţiilor fătului. Propunerea este dezbătută de peste 650 de specialişti în obstetrică-ginecologie şi neonatologie care s-au întâlnit la Cluj cu ocazia celei de a X-a ediţii a Congresului naţional de medicină perinatală.
Una dintre principalele teme de discuţie a fost introducerea investigaţiilor de rezonanţă magnetică nucleară încă de la sfârşitul primului trimestru de sarcină.
„Medicina perinatală are un alt obiectiv, respectiv introducerea unei noi metode şi anume coroborarea rezultatelor ecografiei şi a rezonanţei magnetice nucleare care poate să fie utilizată în cazul fătului. Aşa se încearcă să se studieze sistemul nervos central încă de la concepţie. Trebuie să găsim ceva care să ne spună mai mult despre fiziologia dezvoltării encefalului fătului”, a declarat prof. dr. Florin Stamatian, medic specialist în obstetrică-ginecologie.
Una dintre investigaţiile utilizate în timpul sarcinii este examinarea cu ultrasunete, sau ecografia. Cu ajutorul acesteia, medicul poate obţine imagini ale bebeluşului în timpul sarcinii, poate efectua măsurători utile pentru a determina vârsta sarcinii şi modul în care evoluează aceasta.
„De exemplu, dacă există o malformaţie la buză se poate pune diagnostic direct şi medicul poate informa părinţii foarte devreme dacă copilul este bine sau nu. Acest lucru este bun pentru părinţi. Cu ajutorul ecografiei pot fi diagnosticate malformaţii ale fătului încă de la sfârşitul primului trimestru de sarcină”, a spus şi Wiliam Su, specialist în ecografie.
„Este cea mai bună şi sigură metodă în obstetrică-ginecologie, e sigură, confortabilă, nu produce efecte secundare şi costurile de întreţinere sunt destul de scăzute”, a declarat dr. Asim Kurjak, preşedintele societăţii Britanice de Obstretică Ginec