Vara şi-a făcut simţită prezenţa, iar sezonul estival atât pe litoral, cât şi la... ştranduri va începe în curând. În acest context, medicii ne sfătuiesc cum să ne ferim de conjunctivită.
Indiferent dacă fac baie în mare, lacuri sau piscine, o mulţime de oameni pleacă acasă cu ochii iritaţi şi roşii. Uneori, aceste simptome sunt trecătoare şi nu înseamnă nimic, însă alteori pot fi semnele unei conjunctivite. Afecţiunea se manifestă printr-o inflamaţie a conjunctivei (membrană care acoperă sclerotica şi interiorul pleoapelor), cauzele apariţiei afecţiunii fiind multiple: virale, bacteriene, prezenţa unui corp străin (praf), produsele chimice, o alergie sau un canal lacrimal astupat.
Destul de frecvente sunt "conjunctivitele de piscină", boala putând debuta la un singur ochi, dar putându-se extinde şi la celălalt. Evoluţia poate dura două-trei luni, după care conjunctivita se vindecă fără să lase urme. Tratamentul constă în spălături conjunctivale cu soluţii obişnuite; instilaţii cu soluţii cu tetraciclină, teramicină sau sulfamide de cinci-şase ori pe zi; respectarea strictă a igienei oculare, deoarece boala este contagioasă.
Cauzele apariţiei bolii
- viruşi sau bacterii
- alergii
- contactul cu substanţe iritante
- un corp străin la nivelul globului ocular
Tratamentul, doar la oftalmolog
În conjunctivită trebuie evitată automedicaţia pentru că există riscul de a agrava afecţiunea sau chiar de a genera complicaţii. Tratamentul corect este cel prescris de medicul oftalmolog şi constă, în funcţie de tipul conjunctivitei, din colire (picături) cu antiseptice, antibiotice sau antiinflamatorii.
Măsură de prevenţie
-igienă riguroasă
-nu atingeţi ochii cu mâna
-protejaţi ochii de praf şi iritanţi externi