Evaziunea fiscală şi energia au fost cele două dosare pentru care nu s-a luat nicio decizie miercuri 22 mai la Bruxelles. Liderii UE spun însă că s-au facut unele progrese, mai ales privind fiscalitatea.
Corespondenta RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan
Evaziunea fiscala este o practica veche de când lumea, dar liderii UEi au aerul s-o fi descoperit doar acum.
Faptul ca aceasta practica ii vitregeste anual pe europeni de 1000 de miliarde de euro nu a mai fost discutat de la inceputul crizei…Dar iata, UE somata de SUA si alte mari puteri ale planetei, trebuie sa ia taurul de coarne.
Pentru aceasta, Comisia Europeana a promis ca va propune mai multe ameliorari ale legislatiei pâna la sfârsitul anului.
Dar una dintre aceste ameliorari, cea privind secretul bancar, se impiedica de pozitia Austriei si a Luxembourgului care au obtinut o derogare de la o directiva europeana existenta din 2005.
Cele doua lasa o portita deschisa totusi. Luxembourg spune ca poate renunta partial o parte din privilegii in 2015 iar Austria indica ca o va face si ea, dar nu acum.
Concluziile summitului stipuleaza ca inca déjà din luna iunie « UE ca face astfel incât sa favorizeze un schimb automat de informatii » . Austria si Luxembourg au parafat aceste concluzii, fara ca de fapt masursa sa fi fost adoptata, din cauza pozitiei lor contrare.
Si tot pâna la sfârsitul anului, Comisia Europeana trebuie sa renegocieze diferitele acorduri privind impozitele cu state din afara UE , respectiv cu Elvetia, Andorra, Monaco si Lichtenstein.
Dar atâta vreme cât nu exista acorduri similare si cu alte « paradisuri fiscale » ca Insulele Cayman sau Insulele anglo-normande, incercarea de a opri evaziunea fiscala pare sortita esecului.
In fine, cinci tari printre care Marea Britanie si Franta au propus o masura drastica de eliminare a societatilo