În ultimii ani stresul a devenit o stare obișnuită. Avem în jurul nostru o mulțime de tentații pentru a ne “trata” de stres: tehnici antistres, muzică, sport, vacanțe, shopping și, oricât de hilar ar putea părea, am văzut chiar și ciorapi antistres. Ceea ce mi se pare paradoxal este tocmai discrepanța între industria care se creează în jurul nostru și care urmărește cu ardoare să ne “salveze” de stres și relaxarea cu care, atunci când o persoană vorbește despre cât este de stresată, replica celor din jur vine invariabil “cine nu-i stresat...” sau, o altă replică mai experimentată “stresul este normal, dacă nu ești stresat înseamnă că ai murit”.
Și, desigur, așa și este, doar că ignorarea stresului prelungit poate provoca afecțiuni destul de serioase cum ar fi: hipertensiune, astm, atacuri vasculare, ulcer, cancer, alergii, migrene, artrită reumatoidă și lista poate continua. Dincolo de potențarea sau declanșarea acestor afecțiuni fizice, stresul este principala cauză pentru afectarea modului în care gândim și luăm decizii pentru noi și pentru ceilalți, atrage după sine pierderi de interes, energie și motivație, scade performanța în muncă, afectează relațiile cu cei din jur și degradează în mod evident stilul vieții per ansamblu.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro
În ultimii ani stresul a devenit o stare obișnuită. Avem în jurul nostru o mulțime de tentații pentru a ne “trata” de stres: tehnici antistres, muzică, sport, vacanțe, shopping și, oricât de hilar ar putea părea, am văzut chiar și ciorapi antistres. Ceea ce mi se pare paradoxal este tocmai discrepanța între industria care se creează în jurul nostru și care urmărește cu ardoare să ne “salveze” de stres și relaxarea cu care, atunci când o persoană vorbește despre cât este de stresată, replica celor din jur vine invariabil “cine nu-i stresat...” sau, o altă replică mai experime