Într-un efort de transparenţă în cazul unui program care până acum a fost oficial secret, Barack Obama a anunţat joi că a semnat un nou memorandum, încadrând atacurile cu drone în străinătate, în state unde SUA nu sunt în război precum Yemen, Pakistan şi Somalia.
Un document transmis presei de către Casa Albă enumeră criterile pentru utilizarea "forţei letale" de către Statele Unite, fără a fi folosit cuvântul "dronă".
- Prioritate pentru captură: când este "realizabilă", captura este acţiunea preferată deoarece ea "oferă cea mai bună oportunitate pentru strângerea informaţilor importante şi împiedicarea sau oprirea proiectelor de atentate teroriste", precizează documentul.
- Ameninţare continuă şi iminentă: "nu toţi teroriştii reprezintă o ameninţare continuă şi iminentă pentru americani", precizează documentul. "Dacă un terorist nu reprezintă o astfel de ameninţare, Statele Unite nu vor utiliza forţa letală".
- Cvasi-certitudinea: înaintea oricărei acţiuni letale, Statele Unite trebuie să aibă "cvasi-certitudinea" că ţinta teroristă este prezentă şi că niciun "non-combatant" nu va fi rănit sau ucis. Dispoziţia vizează împiedicarea morţilor în rândul civililor în atacuri, care până acum au fost uneori lansate fără a cunoaşte identitatea tuturor persoanelor prezente.
- Respectarea dreptului: fie că atacul vizează un "înalt lider operaţional al unei organizaţii teroriste" sau forţe controlate de aceasta, o bază juridică trebuie să justifice operaţiunea. Documentul precizează de asemenea că Statele Unite "respectă suveranitatea naţională şi dreptul internaţional".
- Autorităţile locale: o certificare va fi solicitată pentru a arăta că autorităţile din ţara unde trebuie să aibă loc atacul "nu poate sau nu vrea să răspundă ameninţării împotriva americanilor". Noua regulă impune de asemenea ca "nicio altă alternativă rezonabilă să