Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de joi în scădere cu 0,19% (indicele BET-C), consemnând o corecţie mai mică decât cele afişate de bursele europene, iar tranzacţiile cu acţiunile Erste Bank (EBS) şi Fondul Proprietatea (FP) au acoperit o treime din rulajul total.
Scăderile burselor europene au fost alimentate de datele despre evoluţia producţiei industriale a Chinei, care s-au adăugat îngrijorărilor că Rezerva Federală (Fed) din SUA ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni ipotecare, în funcţie de dinamica pieţei muncii, banca centrală ţintind un nivel al şomajului de 6,5%. De asemenea, bursa din Japonia a scăzut ieri cu 7%.
Ieri, la închiderea bursei de la Bucureşti, pieţele europene aveau scăderi de peste 2%, iar cele din SUA au deschis cu scăderi de până la 1%.
„Deşi îmbunătăţirea pieţei muncii în Statele Unite nu poate fi pusă la îndoială, nivelul şomajului la 7,6% este încă destul de departe de nivelul ţintit de FED. Economia americană mai are încă de recuperat în jur de un milion de locuri de muncă după recesiune şi în aceste condiţii credem că va mai dura până când s-ar mai diminua programul de achiziţii de active de către FED. Acest fapt, în corelaţie cu nivelul profiturilor companiilor, ne face să nu vedem o corecţie substanţială a bursei americane în 2013. Paradoxul în privinţa ştirilor care vor veni dinspre economia americană ar fi că eventuale veşti proaste, în special despre piaţa muncii, vor avea un impact pozitiv pentru bursa americană, pentru că ar oferi argumente FED să susţină programul de achiziţii de active“, a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut joi cu 0,44%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG aproape de nivelul de la închiderea de miercuri. In