50 de medici din întreaga ţară, 85 de asistenţi medicali, alături de alţi invitaţi din ţară şi din străinătate participă, începând de ieri, la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei de sterilizare de la Zalău, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Tema principală a conferinţei de anul acesta, ce reuneşte şi cea mai largă participare de până acum (aproximativ 180 de persoane), este „Cum protejăm pacientul de infecţiile intraspitaliceşti”, iar pentru a ajunge la un răspuns complet la această întrebare, pe parcursul celor două zile de conferinţă sunt programate mai multe prezentări pe această temă. Răspunsul l-a dat, oarecum, în câteva cuvinte, invitatul special al conferinţei, Patrick Colquhoun, reprezentantul Fundaţiei „Medical Support in Romania”, cel care a făcut posibilă modernizarea staţiei de sterilizare de la Zalău: „Fără compromisuri!”.
La conferinţă este prezentă şi Simona Pîrvu, director în Ministerul Sănătăţii, care a apreciat eforturile pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău le face pentru a se alinia condiţiilor de calitate necesare pentru acreditare şi a salutat organizarea conferinţei, exprimându-şi totodată speranţa că ea va deveni o tradiţie.
Printre cei care au luat cuvântul în deschiderea conferinţei s-a numărat şi medicul Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, care a subliniat cât de importantă este prevenirea infecţiilor nosocomiale şi prin prismă juridică, în ultimii ani existând – spune el – cazuri penale pe această speţă.
La deschiderea evenimentului au mai fost prezenţi primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, care a apreciat că modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, care va fi gata, se pare, la mijlocul lunii iunie, a făcut să înceapă să dispară „acea tendinţă de a fugi la spitalele din Cluj la cea mai mică problemă de sănătate.” Printre cei care au vorbit în deschiderea Conferinţei s