De anul acesta pacientii romani, inclusiv cei care platesc asigurari de sanatate, nu mai beneficiaza de niciun serviciu stomatologic gratuit.
Ministerul Sanatatii a decis sa renunte la toate contractele cu cabintele private. Sumele alocate erau oricum mici, in jur de 58 de milioane de lei anul trecut, spre exemplu, iar serviciile incluse pe lista decontarilor foarte putine.
De ele beneficiau insa in principal categoriile vulnerabile, copiii si persoanele in varsta.
Aceasta excludere totala a serviciilor stomatologice de pe lista Casei de Sanatate, o situatie unica in UE, a fost explicata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: "Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau.
Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment".
Fostul presedinte al Casei de Sanatate, Lucian Duta, are insa o alta explicatie pentru motivele taierii banii stomatologiei.
"Exista niste presiuni incredibile pe piata pentru introducerea unor noi medicamente. Nu poti sa le introduci, daca nu ai sursa de finantare. Ca sa o obtii, tai servicii stomatologice, tai spitalele private, dupa care, pe suferinta oamenilor, o sa bagi medicamente noi.
Am vorbit si eu cu oncologi si i-am intrebat cate din cele 150 de titluri noi, pentru a caror introducere pe lista e nevoie de bani, sunt vitale, prelungesc viata cu 2 ani, cu 5 ani. Doar 2 sau 3 din 150. E