Rusia ne fură şi crucile din Basarabia. Crucea Mântuirii Neamului Românesc, din Nisporeni, R Moldova, a ajuns pe mâinile Patriarhiei Ruse, care i-a schimbat numele în Crucea Mântuirii Neamului.
Totul, prin intermediul subordonatei Mitropolii a Moldovei. Monumentul a fost donat aproape acum doi ani românilor basarabeni de familia Dohotaru, din Oneşti, judeţul Bacău, iar fondurile pentru lucrările de instalare au fost colectate de la cetăţenii care şi-ai dorit un simbol al românismului pe teritoriul Republicii Moldova. Ridicată ca un simbol al identităţii româneşti, pe un deal în imediata vecinătate a localităţii Nisporeni, Crucea Mântuirii Neamului Românesc a ajuns obiect al unei tranzacţii nebuloase, la finalul căreia noul proprietar, Mitropolia Moldovei, a avut iniţiativa schimbării numelui monumentului, scrie cotidianul Timpul de la Chişinău. “Modificarea ar fi una plină de semnificaţii, de vreme ce din titlul obiectivului ar urma să dispară cuvântul „Românesc”, ceea ce adaugă, implicit, un element de tensiune degringoladei identitare din R. Moldova, întreţinută de anumite cercuri de interese obscure”, continuă publicaţia amintită.
“Fiind solicitat să comenteze evenimentul, unul dintre iniţiatorii proiectului, Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei, a declarat că întreţinerea Crucii Mântuirii Neamului Românesc era prea costisitoare, de aceea a fost nevoit să o predea Episcopiei de Ungheni (n.red. – a Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse). Mai şocantă mi s-a părut explicaţia pe care o face dl Ţâbuleac excluderii termenului “Românesc” din denumirea oficială a monumentului: „Crucea niciodată nu a fost un simbol al românismului, pentru că cei mai mulţi bani au fost colectaţi de la oameni de afaceri şi nu de la cetăţenii simpli” – scrie şi directorul de la Timpul, jurnalistul Constantin Tănase.
“Chiar aşa, dom