*Declaraţie politică susţinută de deputatul Vasile Gudu (PDL)
La puţină vreme după ce locuitorii continentului nostru au sărbătorit Ziua Europei, deputatul democrat – liberal Vasile Gudu a marcat momentul prin susţinerea în plenul Camerei Deputaţilor a unei declaraţii politice. În materialul „9 Mai – Ziua Europei”, parlamentarul tulcean vorbeşte despre ce-i solidarizează pe europeni, plecând de la diversitate şi ajungând, în 2013 – Anul cetăţeanului european, la valori comune„9 Mai – Ziua Europei”
Palatul de sticlă în care funcţionează Parlamentul European aminteşte de o navă spaţială gigant. Faţadele transparente ale uriaşei construcţii creează un sentiment de răceală, de distanţă. Europarlamentarii dezbat aici mai toată legislaţia comunitară. Parlamentul European este cea mai mare adunare democrată din lume şi singurul organ alcătuit din politicieni aleşi în mod direct de peste 500 de milioane de cetăţeni. Dar ajunge spiritul şi mai ales starea de spirit a electoratului până la aleşii din nava de sticlă?
«2013 este anul cetăţeanului european». Un motto prietenesc. Dar nu ar trebui ca fiecare an în parte să fie dedicat cetăţenilor europeni? La aniversarea Europei, instituţiile europene – incluzând aici Comisia, Parlamentul şi Consiliul European – îşi deschid larg porţile pentru vizitatori. Momentul marchează data de 5 mai 1949, când se puneau bazele Consiliului European. Apoi mai există şi data de 9 mai. În anul 1950, la 9 mai, ministrul francez de externe, Robert Schuman, prezenta ideile de bază ale Uniunii Europene de astăzi.
Europa – ce înseamnă ea? Pace, libertate, democraţie, stabilitate şi bunăstare: după un secol zguduit de conflicte şi două conflagraţii mondiale, toţii europenii se bucură de un trai paşnic în cadrul Uniunii Europene. Vizitatorii vor să afle mai multe despre ţara lor, despre dreptul lor de a decide şi despre viitorul