Scris de Cristian Horgoș - Vine şi istoricul care a oferit Universităţii Oradea biblioteca Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca.
Biblioteca Universităţii din Oradea găzduieşte vineri, de la ora 11, masa rotunda cu tema „Literatura şi document. In memoriam Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, organizată de Facultatea de Litere şi de Facultatea de Istorie, Relatii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
Manifestarea ştiinţifică va fi moderată de academicianul Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi ambasador al României pe lângă UNESCO, alături de care va veni şi soţia sa, Irina Horea – care a reunţat în martie la funcţia de vicepreşedinte a USR în urma unor critici de presă.
Mai participă acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babes-Bolyai” Cluj Napoca precum şi istoricul Mihnea Berindei, apropiat al grupării Paul Goma şi colaborator la Radio Europa Liberă alături de Monica Lovinescu şi Ierunca. Masa rotundă va mai reuni scriitori şi critici literari de marcă: Astrid Cambose, Dan Mihăilescu, Tania Radu şi Lilian Zamfiroiu (adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO).
Evenimentul e ocazionat de aniversarea a 50 de ani de învăţământ superior continuu în Oradea.Donaţie post-mortem
Biblioteca personală a oamenilor de cultură Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca a fost donată Statului Român iar executorii testamentari, istoricul Mihnea Berindei şi filosoful Gabriel Liiceanu, au decis ca ea să revină Bibliotecii Universităţii din Oradea. Cele 10.800 de volume şi înregistrări de la Radio Europa Liberă au fost aduse de la Paris la Oradea în aprilie 2010 şi au devenit un fond special la Biblioteca UO neputând fi împrumutate ci doar citite la sala de lectură. Fondul special a fost inaugurat de Nicolae Manolescu.
Monica Lovinescu a fost, în 1977, ţinta unei tentative de asasinat