Fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu, publică detalii inedite despre lupta anticomunistă, dar şi despre Guvernarea CDR.
Avocatul Gavril Dejeu, fostul ministru de Interne al României, din Sibiu, a publicat recent, la editura „Imago“ din oraşul de pe Cibin, o carte excepţională, atât prin acurateţea scrisului, cât, mai ales, prin faptele, acţiunile şi întâmplările dense pe care le-a trăit şi le descrie cu lux de amănunte, copleşitor de incitante. Cu o pană de publicist de prim rang, Gavril Dejeu începe prin a descrie anii copilăriei, frumuseţea plaiurilor natale din Poienii Huedinului, dar şi satele din jur cu oamenii lor, cu bucuria şi sărăcia lor, cu munca îndârjită de a stoarce din pământ hrana necesară lor şi animalelor pe care le deţineau. Apoi năvala ungurilor cu suita atrocităţilor desfăşurate de unii împotriva românilor, teroare căreia i-a căzut victimă şi tatăl său, împuns mortal cu baioneta în abdomen. Dar a început şi lupta oamenilor din zonă împotriva comunismului, impus sub scutul baionetelor sovietice. Este vorba despre oameni ce au luptat, pe viaţă şi pe moarte, până la jertfa de sânge, luptă la care s-au înrolat voluntar, pentru că românii erau convinşi că în sprijinul lor „vin americanii“ şi salvează ţara. Ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate.
Eroii Munţilor Apuseni
Între eroii luptei anticomuniste s-a distins şi şi-a dat viaţa medicul veterinar Iosif Capotă, de la dispensarul veterinar din Mărgău, om ce a înfiinţat şi organizat „Frontul Naţional Creştin «Iuliu Maniu»“, gruparea pentru libertate „Spadă şi Cruce“ şi care, timp de 10 ani, a răspândit mii de manifeste anticomuniste, bătute la maşina lui de scris, în vreme ce era ascuns de familii din Scrind, Hodiş şi Brăişor, unde a şi fost arestat în cele din urmă. Au fost acţiuni anticomuniste la care a luat parte şi fratele autorului, Alexandru Dejeu, medic în Silvaşul de Câmpie