Dacă este un lucru care m-a scos întotdeauna din sărite în cei 8 ani de când testez şi scriu despre componente, acela este în mod clar inutilitatea unei lansări. Tot stau şi mă gândesc, de când a fost lansată placa video GTX Titan, de ce a fost lansată?
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu GTX Titan şi GTX 780. Ca să poată produce cipuri pentru TITAN trebuie să şi facă ceva cu resturile imperfecte şi iată că aşa s-a născut, într-un mod sinistru, GTX 780. Nu e chiar atât de sinistru acest lucru, fiind de fapt o practică folosită foarte frecvent de către toţi producătorii de tehnologii. Dacă dai cu drujba prost într-un buştean va trebui să faci ceva şi cu lemnele tăiate strâmb, că doar nu eşti Bill Gates să ai fonduri nelimitate. Şi aşa te vei trezi că îţi lărgeşti gama de produse şi vei vinde şi cherestea, dar şi lemne de foc.
Lemne de foc
Dar hai, totuşi, să vedem despre ce este vorba de fapt. Cipul grafic folosit pentru GTX 780 este acelaşi GK110 folosit şi pentru GTX TITAN, însă, în loc de 15 SMX-uri avem doar 12. Ce mi se pare amuzant, este faptul că în specificaţiile furnizate de NVIDIA, este precizat în dreptul lui GTX 780 faptul că poate avea fie 4 GPC-uri, fie 5 GPC-uri. În caz că nu ştiţi, fiecare GPC (cluster) conţine 3 SMX-uri, care la rândul lor conţin câte 192 shadere. Dacă aveţi dificultăţi în a înţelege cifrele, vă recomand să consultaţi diagrama lui GTX Titan din acest review.
Faptul că GTX 780 vine fie cu 4 sau cu 5 GPC-uri nu înseeamnă decât că ei sunt foarte cinstiţi şi ne spun pe faţă faptul că nu ştiu exact ce vă vor vinde. Oricum, puteţi sta foarte liniştiţi şi puteţi fi siguri că NVIDIA nu va proceda ca AMD şi asta însemnă că nu veţi vedea deblocări din GTX 780 în GTX TITAN. Ce naiba, cipurile bune se vând sub formă de TITAN, nu GTX 780.
Specificaţii
Ceea ce vedeţi mai jos este un extras din prezentarea pe c