Ministrul delegat Ape Păduri Piscicultură, Lucia Varga, a efectuat vineri o vizită în zona Mărişel, din judeţul Cluj, unde defrişările masive făcute de Composesoratul Măguri pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare aduc prejudicii mediului şi conservării fondului forestier. Oficialul guvernamental a fost însoţit de conducerea Direcţiei Silvice Cluj.
În timp ce oficialul verifica zona a dat peste un hoţ de lemne, care tocmai se pregătea să doboare mai mulţi arbori. Bărbatul, speriat, a luat-o la fugă înainte ca cineva să apuce să îl identifice.
"Asistăm la un jaf nepermis. Distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen şi avem două alternative: să stăm nepăsători şi să lăsăm lucrurile să se deruleze aşa cum sunt acum şi mai avem ce tăia vreo 10-15 ani, sau să punem ordine, să permitem exploatarea pădurilor în mod durabil. Din 2014 cu siguranţă se va aplica noul Codul silvic. Modificările Codului silvic au apărut ca o necesitate pentru că, din păcate, în România tăierile necontrolate, defrişările necontrolate au devenit un fenomen. Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, în această perioadă în România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro. Aceste tăieri ilegale au devenit un fenomen pentru că la început am crezut că sunt cazuri izolate aceste cazuri de distrugere prin tăiere, dar din păcate am constatat că în multe locuri din ţară tăierile de pădure fără documente sunt un fenomen", a precizat LuciaVarga.
Modificarea radicală a Codului silvic era necesar, mai ales că, din nefericire, sunt foarte multe judeţe din ţară unde se taie necontrolat pădurile. Din această cauză, au fost iniţiate, până acum, controale în Argeş, în Bihor, în Cluj şi Suceava.
"În continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizări, pentru că vrem să tragem un semnal