La nivelul Uniunii Europene probabil ca nu va exista o politica comuna in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist, iar Comisia Europeană va permite statelor membre să îşi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorarea şi exploatarea gazelor de şist (evident, cu respectarea standardelor de mediu).
Dupa incheierea lucrărilor Consiliului European privind sectorul energetic s-a observat un lobby puternic in favoarea exploatarii gazelor de sist exprimat in principal de statele din estul Europei – Polonia, Lituania si Romania, ceea ce inseamna ca organizatiile ecologiste din aceste tari vor trebui sa se descurce singure daca vor sa opreasca aceste exploatari.
“Alegerea mixului energetic este de competenţa statelor”, menţionează în acest sens concluziile summitului. De asemenea, a precizat Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, liderii UE au convenit asupra necesităţii de a se coordona mai bine asupra deciziilor energetice naţionale majore cu impact asupra altor ţări.
In Europa decizia de zilele trecute nu a schimbat cu nimic situatia. Taberele sunt deja formate iar pozitiile pro sau contra sunt din ce in ce mai clare.
Franţa este unul dintre statele care refuză exploatarea gazului de şist pe teritoriul său, iar preşedintele francez François Hollande a fost categoric în acest sens după încheierea summitului.
'Nu putem însă să-i împiedicăm pe alţii să exploateze gazul de şist, după cum nu-i putem împiedica nici să recurgă la energia nucleară', a spus Hollande.
Pe aceleasi pozitii s-au plasat cateva landuri germane si, fara nicio surpiza, aliatul traditional al Rusiei – Bulgaria.
Si in Polonia, unul dintre fanii declarati ai exploatarii gazelor de sist cu ceva timp in urma, lucrurile nu mai stau la fel de bine. Convinsa de gramada de bani care zace in subteranul sau, Polonia incearca sa stoarc