Până la această dată, în Dolj, s-a dublat numărul pensionărilor pe caz de boală, dar şi al cererilor de pensionare la limită de vârstă. CJP Dolj spune că nu mai sunt condiţiile restrictive de anul trecut la pensiile de invaliditate. La celelalte tipuri de pensii, din cauza disponibilizărilor masive din Dolj, oamenii rămaşi pe drumuri preferă să iasă anticipat la pensie.
În Dolj, s-au „dezmorţit“ pensionările de la debutul lui 2013 şi până acum, faţă de situaţia de anul trecut, când teama că vor ieşi cu pensii mai mici, în cazul în care se pensionează pe caz de boală, i-a determinat pe mulţi să amâne depunerea dosarelor. De asemenea, cel mai probabil faptul că legislaţia a devenit mai aspră şi că pensionările pe caz de boală nu se mai făceau „la foc automat“ i-a determinat pe unii să renunţe, temporar, la ieşirea din câmpul muncii. Potrivit datelor de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, până la mijlocul lunii mai 2012 fuseseră depuse la instituţie 244 de cereri de pensii de invaliditate.
Anul acesta, până la mijlocul acestei luni se depuseseră 551 de cereri de pensionare pe caz de boală, informează conducerea CJP Dolj, ceea ce înseamnă o dublare a numărului cererilor faţă de anul anterior. „S-a dublat numărul pensionărilor de invaliditate pentru că, anul acesta, Decizia Curţii Constituţionale nr. 680/2012 stabileşte că nu mai este nevoie să existe un stagiu de cotizare în raport cu vârsta persoanei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pentru pensiile de urmaş, care au crescut şi acestea ca număr, în 2013“, a declarat Daniela Becheru, purtător de cuvânt al CJP Dolj.
A crescut şi numărul pensionărilor normale şi anticipate
În prezent, a crescut atât numărul pensionarilor pe caz de boală, cât şi numărul persoanelor care s-au pensionat la limită de vârstă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe primele patru luni din 2013,