Scris de Simona Albinaru - Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va finaliza hărţile de hazard la inundaţii până cel târziu în toamna acestui an.
Proiectul PPPDEI Crişuri a fost demarat în decembrie 2010 şi are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii.
Până în prezent, s-au efectuat zboruri aeropurtate în urma cărora, s-a obtinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pentru a urmări debitele cursurilor de apă, au fost realizate lucrări de modelare hidrologică pe întreg bazinul hidrografic, în timp ce, pentru cele patru cursuri principale de apă sau făcut şi modelări hidraulice prin care se poate urmări zona inundabilă. Studiile s-au realizat pe o lungime totală de 1601 km, din care 649 km pe râurile principale şi 952 km pe afluenţii acestora.Lucrări
Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice și care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial). „Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundații vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi din din bazinul hidrografic Crișuri. Din suprafaţa totală a bazinului hidrografic, aproximativ 1.500 km² reprezintă suprafaţă potenţial inundabilă. Hărţile de hazard vor fi puse la dispoziţia Consiliilor Judeţete din Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu-Mare şi Sălaj în vedrea elaborării harţilor de risc”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.
Suprafaţa bazinului a fost împărţită în 63 de sub-bazine (pe afluenţii principali) pentru care s-au calculat undele de viitură. Sunt în curs de realizarea sc