Integrarea europeana din spaţiul virtual în viaţa cotidiană.
Autoritățile locale din Republica Moldova și România au înființat la Chișinău un consiliu comun care să le ajute să coopereze mai strâns, inclusiv în vederea descentralizării și sporirii autonomiei locale. Relatează Tamara Greajdeanu.
Consiliul proaspăt instituţionalizat ar trebui să faciliteze întâi de toate parteneriatul între primării. Bazată pe schimb de experienţă sau lucru în comun, colaborarea, spun primarii îi va ajuta să dezvolte comunităţile şi să înţeleagă cum îşi pot îmbunătăţi competenţele.
Sergiu Cetulean, primar al satului Parcani, raionul Soroca îşi doreşte să preia cele mai bune practici utilizabile în comunitatea pe care o conduce:
„Eu am intenţia să închei un acord de colaborare cu o primărie care deja a implementat un proiect de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare. Noi suntem pe cale de a implementa, şi desigur dacă nu cunoşti domeniul dat, este greu. Dar dacă are cine îşi împărtăşi această practică, devine cu mult mai uşor.”
Primele contacte între autorităţile locale au fost stabile de primăriile din zona de graniţă, după care dialogurile sporadice au avansat şi nevoia unor acorduri de colaborare a devenit inevitabilă, spune Radu Podgorean, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României. La părerea sa veriga administraţiilor publice locale ar putea dezvolta în mod considerabil relaţia dintre România şi Republica Moldova:
„Tot mai multe proiecte concrete se desfăşoară între cele două maluri ale Prutului, fie că vorbim de reabilitarea podurilor, de construcţia liniilor electrice, a conductelor de gaz, de burse sau de contacte între oameni, toate sunt menite, să lege din nou, mai strâns, Republica Moldova la spaţiul european.”
Un domeniu care i-a antrenat în discuţii pe pri