Culoarea este un element extrem de important in fitoterapie si in unele diete Cercetatorii din domeniul neurostiintelor au aratat ca anumite culori ale alimentelor pot crea stari de excitatie ale unor zone din sistemul nervos vegetativ, stimulare evidenta mai ales la inceputul anotimpurilor de tranzitie, precum primavara sau toamna.
Excitarea centrilor nervosi de catre culorile alimentelor grabeste absorbtia unor nutrienti, iar organismul este ghidat spre anumite elemente necesare, cum ar fi necesarul de vitamine prezente in verdeturile de primavara.
Pe de alta parte, pigmentii, cum ar fi clorofila, contin anumite structuri chimice necesare metabolismului. Astfel, au descris reactii psihologice specifice privind asociatii intre culori si pofta pentru anumite alimente.
Dietele "verzii
Culoarea verde a alimentelor vegetale crude este cea mai importanta in orice dieta de primavara. Clorofila, pigmentul care ofera iluzia vizuala de culoare verde, contine in molecula sa magneziu. Primavara, necesarul de magneziu este foarte crescut, chiar daca in timpul iernii am mancat echilibrat. La fel si absorbtia sa. Altfel spus, prin culoarea sa, clorofila obliga organismul sa preia mai usor magneziul din molecula sa. Pe langa acest aspect, alimentele verzi determina stimularea unor zone nervoase implicate mai ales in digestia vegetalelor, proces mai intens primavara, cand organismul are nevoie de absorbtie rapida de vitamine. Antrenarea absorbtiei metalelor si vitaminelor favorizeaza absorbtia mai eficienta de aminoacizi, materia prima esentiala pentru functionarea tesuturilor si organelor.
Recomandari: 1. La fiecare masa de dimineata si mai ales la cina consuma, pe langa meniul principal, urzici crude, in salate usor acrite si putin sarate, cu cat mai multe frunze de ceapa verde. 2. In dietele verzi de primavara, foloseste mai putin ulei pentru