- În trecut se credea că apa este elementul prin care se pot stabili legături cu lumea de dincolo. Mitologia universală e plină de asemenea poveşti. Şi în România există numeroase legende legate de apă, de la proprietăţile magice existente în apa vie şi apa moartă, până la lacurile blestemate, despre care se spune din bătrâni că cer, drept jerftă, cap de om -
Apele nefaste din Bucureşti
În România, lacurile blestemate împânzesc chiar capitala ei, Bucureştiul. Aici există trei lacuri nefaste: Lacul Tineretului, Lacul Titan şi Lacul Morii. Zeci şi sute de oameni au murit în aceste lacuri, fie din dorinţa de a-şi pune capăt zilelor, fie că nu au mai putut să iasă la suprafaţă. Astfel, lacurile blestemate şi-au luat tributul: vieţi umane.
Lacul Tineretului a fost format pornind de la vechea Baltă Cocioc, în jurul căreia trăiau mai mulţi ţigani mahomedani, şi care era situată exact lângă un cimitir. Lacul a ajuns să fie supranumit "Lacul fără fund", ca urmare a faptului că multe dintre cadavrele celor înecaţi în lac nu au mai fost găsite niciodată. Se spune că în anumite părţi ale lacului ar exista nişte vârtejuri foarte puternice, care îi trag la fund pe cei care se aventurează în apă. Unul dintre aceste vârtejuri poate fi observat în spaţiul dintre restaurantul de pe lac şi insula din centru.
Lacul Titan este un lac de origine naturală, situat în cartierul Balta Albă. Una din cele patru insule ale lacului chiar poartă denumirea de "Insula înecaţilor", în timp ce lacul este supranumit "Lacul sinucigaşilor", din cauza numărului mare de oameni care au ales să îşi pună capăt zilelor, aruncându-se în apele sale sau spânzurându-se de crengile copacilor de pe mal. Se spune că lacul s-ar fi format peste o fostă groapă de gunoi şi că, la fel ca Lacul Tineretului, ar avea foarte multe vârtejuri periculoase.
Spre sfârşitul regimu