Șomajul a devenit fața cea mai vizibilă a recesiunii europene și s-a instalat deja ca o problemă cronică a economiei comunitare. Media șomajului în ansamblul celor 27 este de aproape 13% dublu fata de Statele Unite sau Japonia.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Și problema nu constă doar în faptul că rata europeană aproape că o dubleaza pe cea a celorlalte economii dezvoltate, ci și în faptul că șomajul comunitar este într-o continuă creștere, în timp ce economiile amintite se bucură de o ușoară recuperare economică și o scădere a numărului celor fără de muncă.
Uniunea Europeană nu poate să-și coordoneze eforturile și rămâne în urmă în timp ce se adâncește prăpastia dintre nordul și sudul bătrânului continent, de la cele peste 27 de procente de șomaj ale Spaniei sau Greciei la cele doar 6 ale Germaniei sau cele 4,5 ale Austriei. Ultimele informații publicate de Eurostat, Oficiul European de Statistică, relevă o analiză și mai detaliată, prezentând cifrele ratei șomajului în toate regiunile Europei. Încă o dată Spania este un nefericit lider în a-și adjudeca cele mai negative recorduri.
Șapte dintre primele 10 provincii europene cu cea mai ridicată rată a șomajului aparţin regatului iberic. După Ceuta, mica provincie spaniolă din nordul Aficii cu o rată a șomajului de peste 38%, urmează Andaluzia, cea mai mare provincie a Spaniei și una dintre cele mai mari ale Europei, unde șomajul a ajuns deja la aproape 35%. La această destul de lungă listă se însumează Extremadura, Insulele Canare, Melilla, Castilla-La Mancha și Murcia, cu cote de șomaj care gravitează în jurul a 30 de procente.
În acest cenușiu top-ten al recesiunii există de asemenea două regiuni elene, Macedonia Occidentală și Grecia Centrală, cu 30%, respectiv 28% și Réunion, o mică insulă din nordul Aficii care aparține Republicii Franceze și care pr