Reprezentantii creditorilor Greciei si Oficiul de Concurenta al Comisiei Europene au solicitat bancile comerciale elene sa isi vanda activitatile non-bancare din Grecia dar si subsidiarele detinute in Europa de Sud-Est, scrie eKathimerini . Sursele spun ca Troica - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - au solicitat deja un calendar pentru efectuarea acestor vanzari, presand pentru renuntarea la filialele din Balcani. Contactat de HotNews, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca deocamdata nu a fost informat dar ca un asemenea proiect nu ii ridica niciun fel de probleme. "La inceputul lunii asteptam colegii din Directia de Supraveghere a Greciei care vin intr-o vizita la noi. Chiar daca s-ar vinde, orice potential actionar cu peste 10% trebuie sa obtina aprobarea BNR", a spus Cinteza.
Ziarul elen mai noteaza ca director general adjunct al Comisiei privind ajutoarele de stat, Gert Jan Koopman a fost in Atena in ultimele zile si s-a intalnit cu managerii bancilor din Grecia cu care a discutat despre planurile de afaceri care creditorii vor trebui sa prezinte, in contextul recapitalizarii bancare.
Institutiile de credit vor trebui sa-si prezinte planurile lor de la sfarsitul lunii iunie si apoi, in urma consultarii, planurile finale vor fi stabilite pana la mijlocul lunii iulie.
Bancile sustin ca vanzarea unitatilor pe care le opereaza in Balcani ar constitui o eroare strategica majora mai ales in aceasta perioada dificila. Ei admit ca ajustarile si, eventual, unele vanzari ar putea avea loc, dar subliniaza ca mentinerea prezentei in regiune este cruciala nu doar pentru propria supravietuire in viitor, ci si pentru economia Greciei in general.
Suma de 50 de miliarde de euro alocată de creditorii internaţionali ai Greciei este suficientă pentru a acoperi r