Vine vara. Atenţie la bolile de piele!
- Soarele puternic al verii a devenit un duşman de moarte al pielii, un intrus care ne strică bucuria vacanţelor. Stai la plajă cu cronometrul în mână, uns cu tone de creme. Interviul de faţă îşi doreşte să fie un îndrumar, în sensul acesta, un îndreptar despre ce e bine să facem şi ce e rău. Iar prima problemă e legată de "semnele de frumuseţe" de pe piele, aluniţele şi celelalte rude ale lor, care explodează în ultimul timp. Cum le putem diferenţia şi care este potenţialul lor de agravare, ţinând cont de faptul că a început şi sezonul estival?
- Încă din timpuri străvechi, oamenii s-au confruntat cu probleme dermatologice, numite generic tumori benigne. Au existat dintotdeauna negi, nevi şi papiloame, numai că între timp s-au schimbat foarte mult condiţiile de mediu, ceea ce a dus la agravarea acestor probleme care în trecut erau considerate banale în viaţa noastră. O să recurg la o descriere uşor mai didactică, dar care să fie uşor de înţeles.
PAPILOAMELE
Papiloamele apar atunci când virusul Human Papilloma (HPV) este prezent în organismul uman. Virusul este contagios (se răspândeşte prin contact direct) şi afectează straturile exterioare ale pielii, de obicei în zonele fine şi umede: gură, anus, zona organelor genitale, dar se pot întâlni şi pe gât, pe piept sau la nivelul pleoapelor. Papiloamele pot fi maronii, roz sau la culoarea pielii, plate sau reliefate, cu aspect de conopidă. Medicii dermatologi descoperă infectarea când se manifestă la nivelul dermei, însă virusul poate fi depistat şi la analizele sanguine de rutină. De obicei, cei infectaţi nu dau mare importanţă papiloamelor, dar acestea se înmulţesc şi ajung la un moment dat, prin traumatizare, să devină o problemă. Perioada de vară este una de agravare a tuturor problemelor dermatologice, deoarece su