ADHD, autism, depresie sau schizofrenie – niciuna dintre aceste tulburări psihice nu este „la vedere“. Câţiva dintre cei care se confruntă cu astfel de probleme povestesc ce înseamnă, pentru ei, diagnosticul de boală psihică.
Anxietatea
Michele Darien povesteşte pentru Yahoo! Contributor Network experienţa ei cu o tulburare care i-a umbrit aproape toată viaţa, începând din adolescenţă. Medicul familiei a spitalizat-o în 1994 din cauza unor halucinaţii repetate pe parcursul mai multor luni. De altfel, tânăra de 27 de ani era convinsă că este posedată de diavol. După ce s-a mutat într-un oraş mai mare, a primit mai multe diagnostice de boli psihice, toate greşite. De-abia în 1998 a primit diagnosticul corect: anxietate cu tulburare delirantă. „Tulburarea anxioasă merge dincolo de fluturii de teamă din stomac“, spune Michele.
Tulburarea de stres post-traumatic
În vara lui 2010, după ce a părăsit Marina Militară americană, David Daly s-a simţit „amorţit“, nu mai putea să simtă nicio emoţie, iar mintea îi era acaparată de gânduri negre. Ajuns la o clinică de boli mintale, a fost diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic medie-severă.
Bărbatul credea că nenumăratele orori ale războaielor din Iraq şi din Afganistan nu au avut un impact atât de mare asupra lui. Totuşi, după diagnostic, a început să conştientizeze că viziunea neagră şi rece asupra lumii este cauzată de războaie. A urmat o perioadă de izolare în casă, cu jaluzelele mereu închise şi cu pereţii albi, goi. Nu dormea mai multe de trei ore pe noapte.
Acum, la 34 de ani, poate spune că are câteva zile în care trăieşte normal. În restul timpului, se luptă cu tulburarea de stres post-traumatic.
Anorexia
Gabriel Brito avea 16 ani când a început să se considere prea grasă şi când şi-a stabilit idealul de a fi din ce în ce mai slabă. A trecut la o dietă cu doa