Aproape 60.000 de români au credite în franci elveţieni de echivalentul a 2,8 mld. euro, cea mai mare parte credite ipotecare contractate în 2006-2007 când cursul de schimb era de 2-2,2 lei/franc. Aceasta înseamnă că aceşti clienţi plătesc în prezent o rată lunară cu circa 60% mai mare decât la începutul contractului.
Cursul de schimb al francului elveţian, urmărit îndeaproape de zeci de mii de români care au luat credite în această monedă exotică pentru piaţa locală, a coborât joi aproape de minimul ultimilor doi ani, de 3,47 lei/frac, în condiţiile în care moneda elveţiană s-a depreciat constant faţă de euro în ultimele săptămâni.
Aceasta înseamnă practic un moment de respiro pentru clienţii care în vara lui 2011 ajunseseră să plătească rate lunare duble faţă de momentul încheierii contractului de credit. Cursul urcase până la 4 lei/franc în august 2011, ceea ce s-a resimţit imediat în buzunarele românilor cu credite în franci elveţieni, dintre care mulţi s-au împrumutat când paritatea era de 2-2,2 lei/franc.
Cotaţiile pe pieţele internaţionale au ajuns până la 1,25 franci/euro pe fondul revenirii apetitului de risc al investitorilor. Francul ajunsese în 2011 aproape la paritate cu moneda unică europeană în condiţiile în care criza din zona euro împinsese investitorii să se refugieze în active considerate sigure – franci elveţieni sau aur.
Analiştii băncilor străine se aşteaptă ca paritatea euro-franc elveţian să urce până la 1,33-1,35 franci pentru un euro.
„Investitorii vor continua să vândă active considerate sigure, dar cu randamente apropiate de zero, pe măsură ce goana după câştiguri se intensifică. Banca centrală a Elveţiei a spus clar că francul este încă prea apreciat faţă de euro şi că orice apreciere în continuare va afecta stabilitatea preţurilor.Ne-am revizuit în acest context prognoza de curs la 1,33 franci/euro la