Se întâmplă rar şi specialiştii n-au găsit încă o explicaţie plauzibilă: unii bolnavi de cancer supravieţuiesc, deşi medicii nu le mai dau nici o şansă. Ce duce la asemenea vindecări spontane? Pot fi ele obţinute în vreun fel oarecare?
Vindecări fără tratamente
Medicul american Dirk Douglas se ocupă de mulţi ani de fenomenul vindecărilor spontane. A scris chiar şi o carte pe această temă: "Minunile sunt posibile". În lucrarea sa, el confirmă existenţa unor vindecări miraculoase de cancer, adăugând că ele au chiar o probabilitate mai mare decât cea a unui număr câştigător la loto. Totuşi, se vede silit să-i dezamăgească pe entuziaşti: el poate doar să consemneze astfel de fenomene, dar nu să le şi provoace. "Aici nu vă pot ajuta, din păcate".
Potrivit propriilor afirmaţii, dr. Douglas a înregistrat în cariera sa medicală peste treizeci de cazuri de remisii spontane ale unor tumori. Cu aproximativ jumătate din aceşti pacienţi a avut contact direct, aşadar, posibilitatea de a-i ţine sub observaţie. Sunt poveşti dătătoare de speranţă, care îi uimesc nu numai pe profani, ci şi pe oncologii cu experienţă. Ca, de pildă, cazul unei fumătoare înrăite, în vârstă de 56 de ani, suferind de cancer pulmonar, care a întrerupt chimioterapia şi a refuzat orice alt tratament ulterior. Cincisprezece ani mai târziu, nu se mai găsesc la ea niciun fel de metastaze. Trăieşte acum într-un cămin de bătrâni - şi fumează tot atât de mult ca înainte.
Sau povestea unei tinere sportive de 26 de ani, diagnosticată cu o formă rară de cancer al peritoneului. Avea peritoneul inflamat şi bazinul plin de ţesut tumoral, a cărui extirpare completă era imposibilă. Câteva serii de chimioterapie au redus dimensiunile ganglionilor limfatici invadaţi de metasaze, însă au avut un efect aproape neglijabil asupra metastazelor din peretele abdominal. Medici