Anul trecut, investiţiile străine directe au reprezentat cel mai important factor în dezvoltarea segmentelor industrial şi logistic
Stocul total de spaţii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de metri pătraţi în România la finalul anului 2012, din care 890.000 metri pătraţi, respectiv 63,6% din stocul naţional, sunt concentraţi în Bucureşti, se arată într-un studiu realizat de DTZ România.
"Pe fondul unei cereri scăzute, corelată cu un volum limitat al livrărilor anunţate pentru 2013, dezvoltările de tip build-to-suit (construcţii la cerere, n.r.) vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment", spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.
Aceştia au explicat că pentru finalul anului nu anticipează o creştere semnificativă a stocului total de spaţii industriale şi logistice moderne din Capitală.
Cele mai multe investiţii au fost străine
Investiţiile străine directe au reprezentat cel mai important factor în dezvoltarea segmentelor industrial şi logistic. Astfel, Bosch va dezvolta o fabrică pe platforma industrială Tetarom situată la Cluj, în comuna Jucu, investiţia ajungând la 60 milioane de euro.
De asemenea, Voestalpine - parte a grupului austriac specializat în producţia şi prelucrarea oţelului - a deschis la sfârşitul anului 2012 o nouă fabrică la Giurgiu, cu o investiţie de aproximativ 20 milioane de euro, iar compania americană Emerson a anunţat intenţia de mărire a capacităţii de producţie în Oradea prin realizarea unei unităţi de producţie şi suport, valoarea investiţiei fiind estimată la 50 milioane de euro.
În plus, fosta fabrică Tnuva, situată în Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti, specializată în producţia lactatelor, a fost achiziţionată de către compania turcească Sutas, tranzacţia fiind estimată la aproximativ 10 milioane de euro, în