Peste jumătate dintre românii fumători susţin că şi-au propus să renunţe la acest obicei anul viitor, iar 42 la sută din ei declară că ar fi mândri şi tot atâţia că s-ar simţi mai sănătoşi dacă ar reuşi, potrivit unui studiu paneuropean.
Comisia Europeană a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, care se sărbătoreşte pe 31 mai, rezultatele unui studiu paneuropean care dezvăluie obiceiurile şi percepţiile cetăţenilor UE despre fumat.
Cea mai mare parte a fumătorilor care au participat la sondaj au declarat că fumează săptămânal între 70 şi 140 de ţigări (10 - 20 de ţigări pe zi). Acelaşi consum se înregistrează şi la aproape o treime - 32,4 la sută - dintre românii care fumează în mod constant.
Peste jumătate (56,3 la sută) dintre românii care fumează au declarat că şi-au propus să renunţe la acest obicei în anul următor.
Totodată, 80 la sută dintre românii fumători consideră voinţa elementul principal care i-ar ajuta să renunţe la fumat, în timp ce 43 la sută au spus că motivarea poate avea o contribuţie decisivă în acest proces.
Întrebaţi cum s-ar simţi dacă ar reuşi să nu mai fumeze, 42 la sută dintre români au declarat că ar fi mândri. Tot 42 la sută dintre respondenţi consideră că s-ar simţi mai sănătoşi şi ar fi mai atenţi la starea lor de sănătate.
Peste jumătate dintre fumătorii români sunt de părere că fumatul influenţează negativ desfăşurarea anumitor activităţi. Peste 20 la sută dintre respondenţi consideră că fumatul afectează performanţele sportive, iar jumătate evită călătoriile cu avionul din cauza acestui obicei.
Cu toate acestea, cifrele arată că doar 12 la sută dintre fumătorii români au încercat să scape de acest viciu.
Din studiul citat rezultă că aproximativ 28 la sută dintre fumătorii români întâmpină dificultăţi în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea, 27 la sută c