Comisia Europeană a fost, în mare, de acord cu propunerile României privind modificarea legislaţiei în sectorul producţiei energiei regenerabile, care însă nu presupun înjumătăţirea numărului de certificate verzi, ci doar „o amânare“, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă, adăugând că Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita mutarea activităţii acestora.
El a comentat pe marginea rezultatelor summitului european de miercuri care a avut pe agendă şi „energia“. „Comisia Europeană a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre“.
Guvernul intenţionează să suspende de la tranzacţionare o parte a certificatelor verzi primite de producătorii de energie regenerabilă, cu scopul reducerii facturilor plătite de consumatori. Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017 doar jumătate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului. Introducerea certificatelor verzi are un impact direct în facturile plătite de populaţie, dar şi de consumatorii industriali, în ultimul an factura la energie a unui consumator casnic majorându-se cu 30%
Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. „Nu va fi nicio reducere, nicio înjumătăţire a numărului de certificate verzi. Doar a amânare“, a adăugat Niţă.
Industria de profil este nemulţumită de aceste propuneri, în timp ce consumatorii mari de energie consideră că modificarea este necesară, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate. Niţă a afirmat că România are datoria să ţină în picio