În perioada 26-27 mai, în aproximativ 600 de localităţi din Italia vor avea loc alegeri administrative. Românii, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, pot vota la alegerile locale, dar pot şi candida la un post de consilier local. Ascultaţi un interviu cu Ignazio Marino, senator al Partidului Democrat, interviu realizat de corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu.
Românii demonstrează un slab interes faţă de procesele electorale, aceasta în contextul în care numai la Roma, unde sunt 80 de mii de români rezidenţi, s-au înscris pe listele electorale pentru a vota doar 1%. Potrivit legii în vigoare, pentru a participa la alegerile locale şi europene, cetăţenii comunitari trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare.
În 2008, tot în capitala italiană, au votat doar 539 de români, în condițiile în care pentru alegerea unui consilier local sunt necesare câteva mii de voturi.
Se va vota în 17 regiuni din 20. Sunt aşteptaţi la vot aproximativ şapte milioane de electori, în 581 de localităţi, însă bătălia cea mai mare se dă în capitala italiană, unde dintre 19 candidaţi, patru se află între preferinţele cetățenilor: Gianni Alemanno, actualul primar, care candidează pentru al doilea mandat, 55 de ani, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii a lui Silvio Berlusconi, Ignazio Marino, 58 de ani, medic chirurg, senator al Partidului Democrat, de centru-stânga, Marcello De Vito, 38 de ani, avocat, reprezentant al mişcării populiste 5 Stele şi independentul Alfio Marchini, 48 de ani, om de afaceri.
În contextul în care şi cetăţenii români au drept de vot şi chiar de a avea candidați, doar doi dintre politicienii italieni şi-au îndreptat privirea către cei 80 de mii de români din capitala italiană. Actualul primar, Gianni Alemanno şi un posibil câștigător al alegerilor, Ignazio Marino.
Ignazio Marino: Nu cred