Deşi la prima vedere nu pare, e clar că şi românii mai citesc, din când în când. Nu ştiu dacă se spală pe dinţi mai des decât citesc, dar asta e deja o altă temă. Pe mine m-a interesat ce citesc şi să nu credeţi că i-am întrebat doar de cărţi. Eram mulţumit şi cu nişte etichete de pe borcanele de bulion. Aşadar, ce citesc românii (cel puţin ăia pe care i-am întrebat eu), atunci când vor să se dea intelectuali?
Am început cu doamna din imaginea alăturată, care a recunoscut că nu prea mai are timp de citit, dar totuşi face eforturi: ”Eu acum citesc cartea de biologie a fetei mele, care e clasa a patra. Îmi plac foarte mult plantele şi animalele şi vreau s-o termin luna asta. Romane nu prea am citit, pentru că nu mi-a plăcut niciodată că acţiunea merge pe mai multe planuri şi sunt greu de urmărit”. A mărturisit că după biologie vrea să treacă la cartea de geografie, pentru că nu prea e pusă la punct cu podişurile şi cu apele de la noi din ţară.
”Acum nu mai citesc, pentru că nu prea mai văd şi chiar, sincer îţi spun, anul trecut am băgat biblioteca pe foc. Dar eu am citit destul când eram mai tânăr, pentru că am fost şofer profesionist şi trebuia să studiem mult regulamentele de circulaţie. Şi acum le ştiu cu ochii închişi!”, mi-a mărturisit un nene, care stătea pe o bancă, în faţa porţii. Chiar regreta că în ziua de azi nu se mai scriu cu atâta talent regulamentele de circulaţie, pentru că i-ar fi plăcut să se retragă la umbră şi să mai facă nişte chestionare auto.
Am încercat să ies
din zona asta cu biologie şi regulamente şi am apelat la un tânăr, care a recunoscut că citeşte: ”N-am eu răbdare de cărţi, dar un horoscop, o starea vremii, să ştii că mai citesc. Dar în primul rând horoscopul, pentru că îmi place să ştiu un pic din viitor, ca să fiu pregătit”. Tipul părea pasionat de lectură şi, din ce mi-am dat seama, cred că era genul care cite