Un roman, pe numele sau Lazar Edeleanu, reusea sa sintetizeze in urma cu 125 de ani prima substanta cu efect stimulator-excitant, numita mai tarziu amfetamima. Lazar Edeleanu a fost cel care a descoperit substanta, insa el renunta la cercetarea acesteia si se dedica altui domeniu de activitate.
Substanta a fost trecuta sub uitare pana cand alergologul american George Piness si biochimistul Gordon A. Alles sesizeaza potentialul tamaduitor al amfetaminei, dezvoltand tot felul de medicamente impotriva migrenei, depresiei sau epilepsiei.
In acei tulburi ani '30, Germania nazista se pregatea de cucerirea Europei. Drept urmare, chimistii germani gasesc si ei o utilitate celebrei amfetamine, reusind sa scoata pe piata un medicament considerat un adevarat miracol, noteaza Deutsche Welle.
Pervitin, aceasta a fost una dintre armele secrete ale Wehrmachtului. Acest medicament reusea sa ii tina treji pe soldatii nemti chiar si in momentele de oboseala teribila. Substanta stimulanta din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial este unul dintre precursorii drogurilor sintetice de azi.
Citind prospectul medicamentului devine clar ca Pervitin contine o substanta care reuseste sa te tina treaz zile in sir. Prospectul mai spunea ca medicamentul nu trebuie luat pe termen indelungat.
Insa tanarul soldat german avea nevoie mai mult decat orice de Pervitin si, de aceea, isi ruga parintii sau apropiatii sa ii trimita din ce in ce mai mult. Pe 20 mai 1940, un tanar de 22 ani scrie intr-o misiva trimisa parintilor sai de pe front: "Poate reusiti sa-mi trimiteti putin Pervitin. Actioneaza asupra mea de parca as bea cativa litri de cafea tare deodata."
Razboiul amfetaminei: descoperita de un roman, "furata" de americani si folosita masiv de Wehrmacht
Omul care a pus pe hartie aceste randuri este scriitorul Heinr