Transpiraţia în exces (hiperhidroza - în termeni medicali) este o reacţie naturală de apărare a organismului în anumite condiţii - căldură, efort fizic intens, emoţii puternice. Dacă nu te afli în vreuna din aceste situaţii şi totuşi “te trec toate apele”, ar putea fi vorba despre o afecţiune serioasă, atrage atenţie dr. Cristina Bălănescu. Transpiraţia în exces (hiperhidroza - în termeni medicali) este o reacţie naturală de apărare a organismului în anumite condiţii - căldură, efort fizic intens, emoţii puternice. Dacă nu te afli în vreuna din aceste situaţii şi totuşi “te trec toate apele”, ar putea fi vorba despre o afecţiune serioasă, atrage atenţie dr. Cristina Bălănescu.
Transpiraţia anormală poate trăda boli nebănuite: pulmonare (TBC, bronşită), cardiace (angină pectorală, infarct miocardic), reumatism, intoxicaţii, rahitism, accident vascular cerebral. Ea însoţeşte şi menopauza, durerile renale, biliare, hemoragiile, micozele. Prin urmare, dacă transpiri mult şi fără motiv, mergi la medicul de familie, ca să dezlege “misterul”. Şansele de vindecare cresc direct proporţional cu viteza cu care e depistată boala.
Soluţia extremă: intervenţia chirurgicală. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să păstrezi igiena locală: să te speli zilnic (sau de mai multe ori pe zi, la nevoie) şi să foloseşti un deodorant. Cel mai bun antiperspirant este piatra de alaun - un cristal natural, pe bază de sare de potasiu, cu efect antiseptic şi antibacterian. În cazurile foarte supărătoare se poate apela şi la tratamentul chirurgical, care blochează canalele sudoripare.
Dacă transpiraţia e doar o reacţie exagerată a organismului, şi nu semnul unei boli, o poţi reduce cu ajutorul plantelor:
Infuzie din salvie, scorţişoară, frunze de nuc, levănţică, ventrilică (în părţi egale); se pune o linguriţă de amestec în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 1-2 minute ş