Vaccinarea pneumococica la copii va fi inclusa de Ministerul Sanatatii in programul national de imunizare, incepand probabil din toamna, primii vizati fiind bebelusii cu varsta de patru luni, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Efortul bugetar aferent acestei campanii de vaccinare, pentru ultimul trimestru al anului, este estimat la 4,5 milioane de euro, potrivit ministrului.
„In Romania sunt aprobate, conform Agentiei Nationale a Medicamentului, trei produse care au autorizatie de punere pe piata pentru bolile pneumococice. Comitetul National de Vaccinologie ne-a recomandat pe cel care are cele mai multe gene. Exista un vaccin care are foarte multe gene. Sustinem vaccinarea acum si primii copii vaccinati vor fi, potrivit recomandarilor Comitetului National de Vaccinologie, bebelusii cu varsta de patru luni. Necesarul pe care l-am stabilit pentru trimestrul patru, daca ar incepe campania in octombrie, ar si de 4,5 milioane de euro”, a explicat Eugen Nicolaescu, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare cu Coalitia pentru o Noua Preventie (CNP 2013), care vizeaza drepturile copiilor romani de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice.
Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, dr. Daniela Stefanescu, pana acum nu au fost inregistrate reactii adverse la copiii vaccinati voluntar de catre parinti, majoritare fiind cele locale.
„Nu am avut nici febra, nici durere, nimic. Alte reactii sunt de unu la un milion, tinand cont de beneficiul majoritar al preventiei tuturor pacientilor care au facut acest vaccin fata de un pacient care ar putea face o reactie mai grava. Din 1981, de cand vaccinez continuu, am avut in ingrijire intre 100 si 120 de sugari si nu am avut nicio reactie neurologica”, a mai spus dr. Stefanescu, precizand ca acest vaccin nu poate fi facut copiilor cu imunodeficiente.
P