Cetatea Rupea din judeţul Braşov, construitǎ şi extinsǎ în secolele XIV - XVII ca refugiu pentru satele din împrejurimi, a fost reabilitată în urma unei investiţii de aproximativ 25 de milioane de lei şi va putea fi vizitată începând din 15 iunie.
Potrivit primarului localităţii Rupea, Flavius Dumitrescu, cetatea va fi înscrisă în circuitul turistic după ce timp de doi ani a fost reabilitată cu fonduri europene şi cofinanţare locală, suma totală investită fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.
"Cetatea este închisă de zeci de ani. Era o ruină. Acum doi ani au început lucrările de reabilitare după ce am primit fonduri europene. Primăria Rupea şi Consiliul Judeţean Braşov au contribuit împreună cu circa 6 milioane lei, iar restul de până la 25 de milioane lei sunt fonduri europene", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul localităţii Rupea.
Lucrările au constat în reabilitarea completă a cetăţii, construirea căilor de acces şi a instalaţiilor de apă, electricitate şi a iluminatului public şi ambiental.
De asemenea, au fost amenajate o parcare cu 100 de locuri pentru autoturisme şi zece pentru autocare şi un centru de informare turistică.
Promovarea cetăţii va începe înainte de finalizarea lucrărilor, în 1 iunie, cu o serbare câmpenească intitulată "Rupea-m gura târgului", când vor avea loc şi o expoziţie de animale şi păsări, prezentări de cai şi plimbări cu trăsurile. După deschiderea cetăţii, în timpul verii va fi organizat şi un festival dedicat compozitorului Wilhelm Georg Berger, născut la Rupea în 1929.
Costurile promovării oraşului, care se ridică la peste 40.000 de lei, sunt suportate tot din fonduri europene, potrivit primarului.
Cetatea Rupea, ridicată pe Dealul Cohalmului, a fost construită şi extinsă în secolele XIV - XVII, ca refugiu pentru satele din împrejurimi. Rupea este unul dintre cele mai vechi vest