Scris de Cristian Horgoș - Fostul şi actualul director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, Dorel Tifor şi Viorel Mititeanu, l-au însoţit joi pe Ioan Cohuţ – artizanul întâlnirii de sambata a generaţiei ’53 de absolvenţi gojdişti.
„A fi gojdist e şi un titlu de nobleţe”, a spus Dorel Tifor, prezentându-l pe Ioan Cohuţ ca preşedintele Asociaţiei de Absolvenţi.
Cohuţ le-a înmânat ziariştilor un rezumat al Monografiei cu povestea absolvenţilor din promoţia 1952-1953 precum şi liste cu scurte prezentări a colegilor cu care se va întâlni dar şi a celor care s-au stins din viaţă, materiale care pot fi citite şi pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro).
Dintre participanţi, amfitrionul i-a amintit pe scriitorul academician Dumitru Radu Popescu, pe Dorin Poenaru – fost director al Institutului de Fizică Nucleară de la Tg-Măgurele (care le va vorbi astăzi elevilor gojdişti), pe col. Liviu Popoviciu – fost comandant al Serviciului Contra-informaţii al Armatei a IV-a „Transilvania” şi pe generalul Dumitru Roman, fost comandant al trupelor chimice ale Armatei Române.
Totodată, gazdele au evocat cum D.R. Popescu a scandalizat presa educaţională şi profesorii gojdişti care au crezut că „Leul Albastru” era o carte auto-biografică nu ficţiune.
La insistenţa jurnaliştilor, Ioan Cohuţ a punctat câteva momente din cariera sa de părinte al geo-termalismului românesc, care a prins burse în Islanda şi SUA fiindcă ministrul de atunci şi-a amintit de „colţosul de la Bihor care ştie geotermalism, nu ca cei trei funcţionari din minister care s-au înfipt să meargă în Statele Unite”.„Facultatea muncitorească”
Cohuţ şi-a amintit şi de vremurile grele din şcoala încălzită şi nu prea cu sobe. „Primii ani de liceu i-am urmat în clădirea Episcopiei Ortodoxe de pe Corso, fiindcă în această clădire era o Facultate Muncitorească de doi ani, pe care o urmau şi unii