Fantezie sau posibilitate reală? Comisia Europeană se va concentra în următorii 20 de ani pe alocarea de fonduri pentru ca fiecare dintre copiii europeni să primească o educație de bază. Sarcina este destul de grea, având în vedere că în Uniunea Europeană, 1 din 5 elevi și 73 de milioane de persoane adulte au dificultăți de citire și scriere.
Cel puțin 20 de procente din bugetul pentru ajutor pentru 2014-2020 vor fi alocate pentru dezvoltarea umană și incluziunea socială, educația fiind cea mai importantă componentă. Astfel, 2,5 miliarde de euro vor fi mobilizate pentru educație, confirmând acest domeniu ca o prioritate de dezvoltare a UE după anul 2015.
"Alfabetizarea nu este doar o problemă a țărilor încurs de dezvoltare: în Uniunea Europeană, 1 din 5 elevi și 73 de milioane de persoane adulte au dificultăți de citire și scriere. Ridicarea nivelului de alfabetizare este o prioritate, nu numai pentru economie, ci pentru dezvoltarea personală a cetățenilor noștri", a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
UE a cheltuit 4,2 miliarde de euro pe educație între 2007-2011, care au acoperit atât programele de învățământ locale, cât și pe cele de învățământsuperior din UE. Din 2004, UE a ajutat 9 milioane de elevi din țările în curs de dezvoltare să aibă acces la învățământul primar, dar mulți copii abandonează școala fără măcar să deprindă alfabetizarea esențială sau capacitatea de a face socoteli simple.
Un sfert dintre romii din România sunt analfabeţi din cauza abandonului şcolar şi a nivelului scăzut de participare şcolară, ponderea fiind de două ori mai mare decât în Bulgaria, arată un studiu realizat de Fundaţia Soros.
UNICEF a tras un semnal de alarmă acum câte zile: potrivit acestei organizații, abandonul scolar în România este peste media europeană, iar la nivel nati