Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România nu poate accepta propaganda făcută de posturi din afara ţării, potrivit căreia proiectul de la Deveselu implică riscuri pentru alte state.
"L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu şi am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi le vedem că apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara României, apar tot felul de declaraţii belicoase", a spus Băsescu, în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii cu Rasmussen.
El a menţionat că sistemul amplasat pe teritoriul României este defensiv şi "propaganda legată de riscurile la adresa altor state este doar o propagandă", care este dezavuată.
La rândul său, secretarul general NATO a reiterat că sistemul antirachetă este defensiv, nefiind îndreptat împotriva vreunei ţări.
"Am mulţumit României pentru contribuţia importantă la scutul antirachetă al NATO, care este acum operaţional şi în calendar. Acesta este un răspuns adecvat ameninţărilor reale şi este defensiv, nu e direcţionat împotriva vreunei ţări", a spus el.
Forţele strategice ale Rusiei sunt capabile să penetreze scutul antirachetă al Statelor Unite, care nu mai reprezintă o ameninţare la adresa ţării, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin pe 17 aprilie, la Londra, a relatat RIA Novosti în pagina electronică.
"Am soluţionat problema penetrării scutului antirachetă. Regretăm că Statele Unite îşi irosesc banii cu apărarea antirachetă şi ne obligă şi pe noi să facem la fel. Scutul antirachetă nu reprezintă nimic pentru noi, este o cacealma. El nu reprezintă o ameninţare militară, dar rămâne o problemă politică şi economică", a declarat Rogozin, într-o vizită la Ambasada Rusiei din Londra.
El a adăugat că cea mai mare parte a criticilor Mosco