Scris de Călin Corpaş - USL a modificat schimbarea. Nu vor mai fi 55 de centre în Bihor, ci doar patru. Titularizarea în şcoală, eliminată.
Anul trecut, la concursul de titularizare s-a pus accent pe rolul şcolilor în acest proces. Profesorii se titularizau în şcoala în care îşi obţineau titularizarea. Astfel, au fost 55 de centre de examen în tot Bihorul, unităţile de învăţământ având şi posibilitatea de a se asocia între ele, acolo unde nu dispuneau de câte o normă întreagă, pentru a organiza un asemenea concurs.
Legea Educaţiei nr. 1/2011, adoptată prin asumarea răspunderii în timpul mandatului ex-ministrului Funeriu, îşi propunea descentralizarea, iar prin normele metodologice venite ulterior, examenul de titularizare chiar a căpătat un puternic accent local. Cu avantajele şi dezavantajele sale.Controlul „era imposibil”
PDL a făcut rocada cu USL, iar în varianta 2013, concursul de titularizare îşi va recăpăta vechea faţă. Vor fi doar patru centre de examen, toate în Oradea. Dascălii nu vor mai fi titulari doar în şcoala în care dă examenul, ci „în sistem”. Inspectorul şcolar general Daniel Negrean (PNL) spune că s-a plecat de la o dorinţă a sindicatelor. „E o discuţie mai largă. Totul a pornit de la faptul că sindicatele au dorit să fii titular în sistem, nu în şcoală, doarece altfel dascălii ce se titularizau nu mai puteau beneficia şi de mobilitate”, ne-a declarat Negrean. Mobilitatea nu este însă „hiba” cea mai mare găsită titularizării descentralizate. S-a constatat că anul trecut au fost profesori care, deşi au avut note mari, nu au reuşit să se şi titularizeze numai pentru că au nimerit într-un centru de concurs în care concurenţa a fost mai mare decât în alte centre, din alte zone geografice. „S-a dorit ca cel cu nota mai mare să aibă postul cel mai bun, ca să mergem pe principiul acesta – cei mai buni să intre în sistem”, motivează inspecto