Cel mai recent atac terorist petrecut în Marea Britanie a demonstrat încă o dată că încercările liderilor mondiali de a stăvili terorismul nu au avut succes. În schimb, ameninţarea teroristă şi-a atins, fără îndoială, scopul: a semănat panică şi neîncredere în rândul cetăţenilor ţărilor afectate de acest fenomen în expansiune, scrie CNN.
Din acest motiv, Jeffrey DeMarco, lector în criminologie la Universitatea Kingston şi cercetător asociat la Centrul de Criminologie şi Sociologie din cadrul Universităţii din Londra, a încercat să contureze imaginea evenimentelor teroriste care au zguduit în ultimii ani Marea Britanie şi au culminat recent cu uciderea unui soldat în plină stradă de către presupuşi radicali islamişti.
„Iată-ne din nou în faţa faptului împlinit. Un atac. O metropolă. O descriere senzaţională a violenţei. O victimă din Occident. Acestea sunt artifactele înţelegerii actuale britanice asupra «războiului împotriva terorismului». Indiferent de locul de desfăşurare, de făptuitor sau de modul de operare, tragem o concluzie finală privind războiului împotriva terorii: jihadiştii islamici. Punct. Epoca de după conflictul din 11 septembrie 2001 ne-a restrâns înţelegerea deja limitată a unui conflict mondial alimentat de lipsa de înţelegere a «altuia». Între timp, «războiul împotriva terorismului» a evoluat”, astfel îşi începe discursul lectorul Jeffrey DeMarco specializat în criminologie.
Instaurarea nesiguranţei, scopul terorismului
Ameninţarea terorismului a fost dintotdeauna o problemă reală, deşi, uneori, prezenta un risc mai mic sau mai mare sau era vorba de o dispută între riscul intern şi cel extern. Chiar dacă evenimentele de la 11 septembrie nu au schimbat totul, cu siguranţă au produs o modificare a percepţiei americanilor cu privire la terorişti şi la mijloacele de care dispun pentru a pune o ţară în alertă.
Maşinile-capc