In ultimii doi ani, am observat o usoara schimbare in comportamentul consumatorilor, in sensul ca romanii au devenit mai atenti la modul in care isi cheltuiesc banii si imprumuta mai mult pentru mini-investitii care aduc un randament, pe termen mediu si lung. De exemplu, imbunatatiri in locuinta (termopane, izolari s.a.m.d.) sau cheltuieli cu educatia copiilor, spune Ivo Kalik (foto), director general al Provident Financial Romania.
In opinia sa, romanii au invatat foarte bine lectia crizei si, in prezent, daca au nevoie de finantare cauta sa imprumute o suma mica de bani, pe care apoi sa o poata restitui fara a se impovara pe termen lung, asa cum se intampla inainte de 2008. "De regula, clientii apeleaza la Provident pentru a acoperi o nevoie specifica, rapida de bani si nu doresc sa imprumute mai mult decat suma de care au nevoie. Imprumuturile sunt emise fara giranti si fara garantii (giranti)".
Provident Financial Romania a emis in 2012 imprumuturi cu o valoare totala de 85,8 milioane de lire sterline (105,8 milioane de euro), in crestere cu 10% in lei comparativ cu 2011.
"Clientii folosesc imprumuturile pentru a-si echilibra bugetele saptamanale, pentru a inlocui sau repara aparatura electrocasnica, pentru diverse cheltuieli medicale sau pentru educatie. Diferenta dintre veniturile familiale si cheltuielile lunare, adica veniturile disponibile lunar ale clientilor nostri, se incadreaza intre 800 si 1200 de lei, iar 78% dintre ei sunt angajati si doar 22% sunt pensionari", declara Ivo Kalik.
Numarul de clienti ai Provident Financial Romania a crescut cu 8% comparativ cu 2011 si a depasit 260.000 in urma extinderii teritoriale care a vizat 4 judete noi. Astfel, anul trecut, compania a deschis puncte de lucru in Baia Mare, Satu-Mare, Vaslui, Barlad, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc si alte orase mai mici, ca parte a unor investitii de 37 mil