Politica Uniunii Europene privind energia trebuie să se concentreze pe diversificarea resurselor, iar statele membre sunt libere să-şi aleagă componenţa pechetului energetic în care pot intra şi controversatele gaze de şist, au stabilit şefii de state şi premierii prezenţi la summitul UE de miercuri. Europa a clarificat astfel pentru prima dată poziţia avută vizavi de gazul de şit, o sursă ieftină de energie încă neexplorată aici, dar a lăsat fără răspuns mai multe înrebări esenţiale pentru viitorul politicii energetice.
Liderii europeni au stabilit, printre altele, că vor energie mai ieftină pentru a menţine companiile Europei competitive în faţa celor, spre exemplu, americane, care beneficiază de energie ieftină datoriată boom-ului industriei gazului de şist din SUA.
Energia ieftină ar reduce, de asemenea, notele de plată care împovărează populaţia. Dar cum va fi realizat acest lucru fără a compromite ţintele de diminuare a poluării? Europa va reveni la combustibilii fosili? Sunt întrebări la care răspunsurile sunt greu de dedus din concluziile liderilor UE.
UE cere investiţii unei pieţe care se plânge de incertitudini şi de lipsă de transparenţă
Energiile regenerabile precum cea hidro, solară şi eoliană au nevoie de sprijin continuu din partea Europei, a afirmat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger. De asemenea, trebuie să continue şi reducerea emisiilor cu efect de seră, a spus el, adăugând că până în 2020 o cincime din cererea de energie a Europei va fi acoperită din surse regenerabile, scrie Deutsche Welle.
„Nu se schimbă politica legată de energie“, dar trebuie găsită o cale pentru reducerea preţurilor energiei în Europa mai ales deoarece acestea afectează industria şi comerţul, a spus comisarul.
Liderii europeni i-au cerut lui Oettinger să întocmească o analiză în care să arate de ce au crescut p