Începând de astăzi, în cinematografele din România, poate fi văzută povestea uneia dintre cele mai interesante femei ale lumii, Hannah Arendt, un film de Margarethe von Trotta
De origine evreică, Hannah Arendt este femeia care a şocat lumea cu originalitatea ideilor ei, îndrăznind să scrie liber despre Holocaust în termeni de care nimeni nu mai auzise, fapt pentru care apar consecinţe aprige.
Când Hannah Arendt află că Servicile Secrete Israeliene l-au rapit pe Adolf Eichmann în Buenos Aires şi l-au dus în Ierusalim ea este determinată să raporteze procesul pentru prestigiosa revistă The New Yorker. Hannah asistă la judecata unui criminal care a fost acuzat de exterminarea a șase milioane de evrei. Și culmea, ea îi găsește justificări aşa-numitului „arhitect al Holocaustului”, ceea ce nu înseamnă însă că-l iartă... Eichmann a fost doar un birocrat exagerat, care nu era capabil să gândească, să decidă pentru sine însuşi: a fost o „maşinărie umană” setată să comită respectivele fapte fără urmă de sentiment.
Aprigă, fumătoare înrăită, marea gânditoare este fericită şi prosperă în America, dar viziunea ei pătrunzătoare îi incomodează pe ceilalţi. Ideile sale au costat-o scump: prieteniile considerate odată statornice s-au prăbuşit, oamenii o respingeau sau o priveau cu dispreţ. Publicarea studiului său în The New Yorker provoacă imediat un scandal în Statele Unite, Israel şi în curând în întreaga lume.
De asemenea, Hannah trăiește o iubire imposibilă cu filosoful și simpatizantul nazist Martin Heidegger... o poveste care a stârnit numeroase comentarii în ultimii ani. El, căsătorit și nazist, iar ea, evreică... Se întâlneau pe ascuns, îşi scriau scrisori. În film, dar şi în realitate Hannah s-a întâlnit cu Heidegger atunci când munca ei era intens concentrată pe Eichmann.
Regizoarea Margarethe Von Trotta a transformat episodul controversat din via