În România există doi arbori ale căror flori seamănă izbitor cu lalelele. Unul este în Avrig, celălalt, în Aninoasa. Aceşti arbori, rari pe continentul european, au peste 150 de ani fiecare. În România există doi arbori ale căror flori seamănă izbitor cu lalelele. Unul este în Avrig, celălalt, în Aninoasa. Aceşti arbori, rari pe continentul european, au peste 150 de ani fiecare.
Chiar la intrarea în Aninoasa, judeţul Hunedoara, creşte un exemplar rar al unei specii ciudate de arbore: tulipanul (Liriodendron Tulipifera), un pom cu flori asemănătoare lalelelor şi cu frunze în formă de liră, cunoscut şi sub denumirea de “arborele lalea”. Placa de lângă copaculminune spune că pomul a fost adus din Franţa în 1880 şi botezat de localnici “Copacul lui Jules Verne”.
Celălalt tulipan românesc se află într- una din grădinile fostei reşedinţe de vară a baronului Samuel von Brukenthal (Preventoriul) din Avrig, judeţul Sibiu. Cine vizitează zilele acestea palatul de vară al vestitului baron poate descoperi în grădină această specie rară de arborefloare, care, după opinia unor specialişti, ar avea în jur de 250 de ani. “Lalelele” de culoare gălbuie strălucesc, spun cei care le-au văzut, asemenea unor pietre preţioase. Tulipanul este declarat monument al naturii, în toată Europa existând doar câteva zeci de exemplare. Arborele îşi are originea în pădurile din estul Americii de Nord.