Valentina Ursu de vorbă cu trei primari din Moldova profundă.
Una dintre cele mai mari surse ale scepticismului şi nefericirii moldovenilor e că lucrurile merg tot mai mult şi mai mult în direcţia greşită. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, cercetare sociologică făcută acum o lună, arată că aşa consideră 84% din populaţia Republicii Moldova, vizibil mai mult decât în toamna anului trecut.
Cum se explică această nemulţumire?
Politicienii sunt datori să readucă încrederea cetăţeanului în prezentul şi viitorul ţării – este părerea Elenei Dobzeu, primar de Grozeşti. Ea spune că oamenii muncesc, îşi construiesc locuinţe şi doresc să aibă condiţii bune la ţară, dar lucrurile merg foarte greu.
Edilul încearcă să ne convingă că satul stă foarte bine la întocmirea de proiecte, dar, din păcate, foarte puţine au primit finanţare. Deocamdată se mulţumeşte şi cu puţinul.
x Elena Dobzeu: „Când m-am implicat în reabilitarea sistemelor de irigare, atunci am conştientizat că sărăcia noastră vine de la faptul că nu dorim, în primul rând, să ne implicăm, că vrem să trăim pe nou, dar să gândim şi să acţionăm pe vechi, că aşteptăm încă pomană, dacă nu vine de la Bunul Dumnezeu ploaie şi ninsoare din belşug, abundentă, cel puţin, măcar guvernul să vină în teritoriu, cineva să ne aducă bani, cineva să ni-i pună pe masă, în cel mai rău caz, primarul, numai nu el, omul, să dea din coate ca să poată să îşi creeze o afacere, să poată să se dezvolte, cu încetul chiar şi să se extindă.”
Europa Liberă: Grozeştiul e un sat sărac?
Elena Dobzeu: „Chiar suntem la etapa când discutăm şi noi în sat. Suntem săraci, nu că săraci financiar, dar săraci în informaţie. Suntem la implementarea proiectului cu reabilitarea sistemelor unde 483 de beneficiari trebuie să contribuie cu o anumită sumă – de exemplu, 207